Wat is netwerkmarketing?

Wat is netwerkmarketing?

De Europese Commissie definieert netwerkmarketing als volgt:

"Netwerkmarketing is een bedrijfsmodel waar een team van zelfstandige ondernemers inkomsten krijgt door directe verkoop van producten en door werven van nieuwe verkopers.  

De verkoper mag:

  • producten kopen tegen gereduceerde prijs voor doorverkoop of eigen gebruik
  • producten doorverkopen aan zowel eindklanten als andere verkopers
  • wederverkopers werven die op hun beurt ook weer onafhankelijke andere verkopers mogen werven

De verkoper is niet afhankelijk van verkopers boven hem. Hij ontvangt op basis van het marketingplan van het moederbedrijf een bonus gebaseerd op de eigen verkoop en de verkoop door verkopers die onder hem vallen."

Waarom netwerkmarketing?

Netwerkmarketing is voor steeds meer mensen een volwaardig alternatief voor het werken als zzp'er, uitzendkracht of in loondienst. Je kunt werken waar en wanneer je wilt en zo genoeg tijd overhouden voor bijvoorbeeld je gezin. Bovendien wordt je goed gewaardeerd als je je werk goed doet. En dat is bij veel bedrijven nog weleens anders. Vaak wordt dan ook tegen medewerkers gezegd 'als het niet goed gaat dan hoor je het wel'. Bij netwerkmarketing werkt het precies andersom - als je het goed doet dan hoor je het wel! En dat is toch veel leuker?

Ook (zeer) succesvolle ondernemers kiezen regelmatig voor deze manier van werken. Zij starten vaak niet voor een mooi inkomen - dat hebben ze immers al. Maar met deze werkwijze creëren zij meer tijd voor bijvoorbeeld hun gezin en hobby's terwijl ze wel dat goede inkomen houden. Er wordt over netwerkmarketing  dan ook weleens gezegd, 'je verdient na verloop van tijd een fulltime inkomen door parttime te werken.' 

Slapend rijk worden?

Er wordt soms gedacht dat je met netwerkmarketing slapend rijk kunt worden. Helaas komt ook bij deze manier van werken succes door inspanning. Werk jij serieus aan je bedrijf dan word je daarvoor beloond - of je nu shop owner bent of business owner. Doe je niets, dan gebeurt er ook niets. Deze manier van werken biedt gelijke kansen aan iedereen, man of vrouw, jong of oud. Het is als ambitieuze business owner na verloop van tijd wel mogelijk passief inkomen op te bouwen.